The Big Five är inte Afrikas största djur

Sitt namn till trots är inte “The Big Five” –  de fem stora, Afrikas största djur. Utan istället härstammar uttrycket från tiden när storviltsjakt var vanlig i Afrika och the Big Five är helt enkelt de djur som var svårast att skjuta. Och därmed de mest statusfyllda troféerna för jägaren. Skulle vi istället ha pratat om Afrikas största djur, de största rent storleksmässigt hade vi rangordnat dem elefanten först, följt av flodhäst, noshörning, giraff och buffel.

Om vi istället pratar om de farligaste djuren (dvs de som tar flest människoliv) kommer myggan först, följd av flodhästen, krokodilen, buffel & svart mamba. Men nu är det som sagt “The Big Five” detta ska handla om.

Det parker i Tanzania där du har störst chans att stöta på dessa storheter är i Ngorongoro kratern och Serengeti. Men man ska vara på det klara med att leoparden är en mästare på att hålla sig gömd och av den svarta noshörningen finns idag inte många djur kvar.

Vilka djur ingår i the Big Five

De flesta av Tanzanias parker bebos av 3-4 av de fem stora så vill du öka dina chanser att se just dessa djur gör du bäst i att kombinera fler parker på din Tanzania safari.

Lejon (Simma)

Lejon - Simma
Lejonet är Afrikas största kattdjur

Lejonet är Afrikas största kattdjur (världens största är tigern). Lejonen lever i flock och ett lejon kan väga upp till 250 kg! Det finns fortfarande ganska många lejon i Tanzania så chansen är ganska stor att du får se lejon på din safari i Tanzania även om det självklart inte kan garanteras.

Elefant (Tembo)

Elefant - Tembo - Ett av Afrikas största djur
Den afrikanska elefanten är världens största landdäggdjur

Den afrikanska elefanten är världens största landdäggdjur, och du kommer definitivt att se flockar av dessa milda jättar på safari. Både han- och honelefanter har betar, och med få kända rovdjur utanför människor lever elefanter i genomsnitt 60-70 år. Elefanten kan äta upp till 140 kg mat på en enda dag!

Leopard (Chai)

Leopard - Chai
Leoparder kan springa upp till 60 kilometer i timmen

Leoparden är inte lätt att få en skymt av. Dels är pälsen ett mycket bra kamouflage dels är den en mästare på att hålla sig gömd. Eftersom leoparden är ett nattdjur ligger de ofta i skuggan av träd, vilandes på en trädgren eller i grottar under dagen och är därför svår att få en skymt av. Leoparder kan springa upp till 60 kilometer i timmen. Även om den inte är lika snabb som gepard, är leoparden smygande och har otroligt starka tänder som lätt spricker igenom ben.

Buffel (Nyati)

Buffel - Nyati
Afrikansk buffel är tunga koliknande djur

Lyckligtvis finns det nu gott om dessa kraftiga nötkreatur i Tanzania så du kommer inte att missa denna safari all-star heller. Afrikanska buffel är tunga koliknande djur som gillar att leva nära vatten och behöver massor av gräs för att trivas. På grund av deras kostbehov och utbud har afrikanska bufflar varit kända för att kollidera med mänskliga samhällen, välta staket och dela sjukdomar med tama boskap.

Noshörning (Kifaru)

Noshörning -Kifaru
98% av noshörningsbeståndet har försvunnit sedan 1960-talet

Att bevittna en av dessa uråldriga individer, antingen svart eller vit, är både ett mirakel och en gåva. Tyvärr beror det på att människor har jagat dem till utrotningsgränsen. 98% av noshörningsbeståndet har försvunnit sedan 1960-talet. Dessa bestar kan väga upp till ett ton. I Tanzania är dina bästa chanser att se en svart noshörning i Ngorongoro-kratern men noshörningen finns. Läs om fler djur i Afrika.